Francúzsko: Zlá ekonomická situácia a výstrednosť znižujú Sarkozyho šance

22.04.2012 Celý región

Paríž 22. apríla (TASR) - Francúzsky ľud, ktorý dnes čaká prvé kolo prezidentských volieb, môže rozhodnúť, či sa Nicolas Sarkozy stane prvým francúzskym prezidentom za ostatných 30 rokov, ktorý prehrá boj o znovuzvolenie do funkcie, píše agentúra Reuters.

Očakáva sa, že Sarkozy spolu s jeho najväčším rivalom Francoisom Hollandeom porazia zvyšných osem kandidátov a postúpia do druhého kola naplánovaného na 6. mája. Prieskumy zatiaľ ukazujú, že Hollande sa v ňom môže tešiť na dvojciferný náskok pred súčasným prezidentom.

Túto politickú súťaž vyostruje a odpor mnohých Francúzov k Sarkozyho okázalému štýlu a kritika neúspešného zápasu s rastúcou nezamestnanosťou.

Socialista Hollande (57) sľubuje francúzskemu voličovi menej drastické škrty vo výdavkoch v porovnaní so Sarkozym a presadzuje vyššie dane pre bohatých, ktoré majú zafinancovať tvorbu pracovných miest. Ak by v rozhodujúcom kole Hollande zvíťazil, stal by sa prvým francúzskym ľavicovým prezidentom od čias Francoisa Mitteranda, ktorý zastával tento post v rokoch 1981-1995.

Hollandeho rovesník Sarkozy o sebe tvrdí, že v tejto situácii je jeho náruč bezpečnejším prístavom pre Francúzsko, ktorého ekonomika slabne a očakáva ďalšie otrasy. Mnohí robotníci a mladí voliči, ktorým Sarkozy sľuboval viac peňazí za viac práce, ho však opúšťajú pri pohľade na krivku nezamestnanosti. Tá dosiahla svoje maximá za posledných 12 rokov.

Veľa Francúzov tiež podľa agentúry Reuters preukazuje odpor voči Sarkozyho nápadnému vystupovaniu, prehnanej publicite, ktorá sa dostáva jeho manželstvu so supermodlekou Carlou Bruni, ale aj voči Sarkozyho príležitostným výbuchom na verejnosti a kamarátstvu s bohatými predstaviteľmi súkromných firiem.

Sarkozy však môže zabodovať ako politik, ktorý dokáže zorganizovať pôsobivú kampaň, na rozdiel od Hollandeho, ktorému chýba iskra. Práve elán, ktorý prejavuje prezident na pódiu, mu podľa Reuters zvýšil v posledných prieskumoch verejnej mienky šance na úspech. Čísla však jasne hovoria, že na Hollandeho to stačiť nemusí.
 

Vyberte región